Je bent hier:

Opt-in

Opt-in

Uw huisarts en uw apotheek kunnen uw medische gegevens delen met andere zorgverleners. Bijvoorbeeld als een andere arts of apotheek uw medische gegevens nodig heeft om u snel, goed en veilig te helpen. Het delen van uw medische gegevens gebeurt via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Maar alleen als u dat goed vindt.

Uw huisarts en uw apotheek zijn bekend met uw medische gegevens. Daarom kunnen ze u snel, goed en veilig behandelen. Maar moet u (met spoed) naar een andere arts of apotheek? Of komt u bij een specialist in het ziekenhuis of een andere zorginstelling? Dan is het belangrijk dat een andere arts of apotheek uw belangrijkste medische gegevens kan bekijken en u óók snel, goed en veilig kan behandelen. En u hoeft niet steeds opnieuw uw medische gegevens te vertellen.

Uw huisarts en uw apotheek kunnen hun computer aansluiten op het Landelijk Schakelpunt (LSP): een veilig en betrouwbaar systeem. Via het LSP kunnen ze uw belangrijkste medische gegevens delen. Een andere arts of apotheek kan die medische gegevens via het LSP bekijken met een beveiligde pas en een wachtwoord. Maar alleen als u dat goed vindt. En als het nodig is voor uw behandeling. Uw medische gegevens worden overigens niet centraal opgeslagen. Ze blijven bewaard op de computers van uw huisarts en apotheek.

Zorgverzekeraars, bedrijfsartsen en werkgevers kunnen uw medische gegevens niet bekijken. Een andere arts of apotheek mag uw medische gegevens alleen bekijken als dat nodig is om u snel, goed en veilig te kunnen helpen. Wilt u weten wie uw medische gegevens hebben bekeken en wanneer? U kunt via de website van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) een overzicht opvragen of bekijken: vzvz.nl.

• VZVZ is verantwoordelijk voor een goed, veilig en betrouwbaar LSP.
• Uw zorgverleners zijn verantwoordelijk voor de inhoud van uw medische gegevens en het juiste gebruik van het LSP.

Zorgverleners kunnen via het LSP alleen uw belangrijkste medische gegevens bekijken. Huisartsen zien:
• Uw naam, adres en leeftijd.
• Informatie over uw gezondheid.
• Informatie over de bezoeken aan uw huisarts in de afgelopen 4 maanden (of de laatste 5 bezoeken).
• Informatie over uw allergieën.
• Informatie over medicijnen die u heeft gekregen van de apotheek.
• Informatie over overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen.

Een specialist in het ziekenhuis of een andere zorginstelling mag alleen gegevens over uw allergieën, medicijnen en overgevoeligheid bekijken. Dat geldt ook voor een andere apotheek.

U kunt op 3 verschillende manieren toestemming geven:
• U zegt tegen uw huisarts en tegen uw apotheek dat u het goed vindt dat ze uw actuele medische gegevens delen.
• U vult het toestemmingsformulier (vzvz.nl) in en levert dat in bij uw huisarts en bij uw apotheek. Eén formulier voor uw huisarts en één formulier voor uw apotheek.

Geeft u geen toestemming? Dan kunnen andere zorgverleners uw medische gegevens niet bekijken via het LSP. Ook niet bij spoedgevallen. Geeft u wel toestemming? Dan deelt uw huisarts en/of uw apotheek uw medische gegevens via het LSP. U bepaalt zelf of u wel of geen toestemming geeft. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken. Bespreek dit met uw huisarts of apotheek. Of regel het via vzvz.nl.

Wilt u meer informatie?

• Kijk op vzvz.nl. Daar vindt u ook een overzicht van alle zorgverleners die het LSP gebruiken.
• Of bel het VZVZ Informatiepunt (maandag tot en met vrijdag van 8.30 – 17.00 uur): 070 – 317 34 56.
• Of stuur een e-mail: informatiepunt@vzvz.nl